Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z brukselką.

Przepis dnia 2014-10-18
Zapiekanka z brukselką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8266

Dodano:

Odsłon: 18538

Moje córki lubią zapiekanki, więc pomyślałam że przemycę im brukselkę ale nie udało się :) wszystko z zapiekanki zostało zjedzone oprócz brukselki. :)

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 400 g brukselki
  • 4 pieczarki
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 5 plastrów z piersi indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka startego masła
  • przyprawy do ziemniaków, drobiu, sól, pieprz, kucharek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Brukselkę obgotowujemy 5 minut z odrobiną soli, cukru i kwasku cytrynowego.
    Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno układamy oskrobane, pokrojone w kawałki ziemniaki, które posypujemy przyprawą do ziemniaków.
    Następnie układamy pieczarki pokrojone w pół plasterki, posypujemy kukurydzą i wykładamy brukselkę.

  2. Ubijamy jajka ze śmietaną i majonezem dodajemy łyżeczkę kucharka i wylewamy na brukselkę.
    Na wierzch układamy rozbite i obsypane przyprawą do drobiu plastry z indyka, na które posypujemy masło.

  3. Wstawiamy do piekarnika przykrywając pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ponad godzinę w 180 * sprawdzamy widelcem czy mięso i ziemniaki są miękkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 16 października 2014 Fajne. Tylko czy aby filet z indyka po godzinie pieczenia nie jest suchym wiórem? Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń