Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z cukinią, fetą i ziołami

Zapiekanka z cukinią, fetą i  ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 2436

Dodano:

Odsłon: 11447

Lekka zapiekanka z cukinią i ziołami, idealna na lato

Składniki

  • 2 większe cukinie ( ok 3 szklanki po starciu)
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g sera feta
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bułki tartej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić 1/2 łyżeczki soli, położyć na sitku i docisnąć. Zostawić cukinię do odsączenia na 30 minut, dociskając ją co jakiś czas, żeby puściła wodę

  2. Ser żółty zetrzeć, fetę pokroić w kostkę.
    Cukinię przełożyć do miski.
    Dodać sery, posiekane zioła i czosnek, jajko, kaszkę, posolić i popieprzyć. Całość dobrze wymieszać

  3. Formę do pieczenia ( ja piekłam w formie do tarty ale można w kazdej innej) wysmarować masłem, wysypać lekko bułką tartą i wyłożyć masę. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 03 sierpnia Z tego farszu wyszła mi świetna tarta z cukinią .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń