Do góry

Dodatki Przepis na:

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 859

Pyszna zapiekanka z cukinii z ziemniakiem, cebulą, czosnkiem, papryką i żółtym serem. Pysznie smakuje jako dodatek do kanapek. Rewelacyjnie smakuje z sosem czosnkowym lub gęstą śmietaną.

Składniki

  • cukinia 40 dag
  • ziemniak 1 duży
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona 1 szt
  • ser żółty 10 dag
  • olej 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka płaska
  • papryka słodka 1 łyżeczka płaska
  • papryka ostra 0,25 łyżeczki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta do oprószenia naczynia
  • olej do natłuszczenia formy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej /taka starta cukinia powinna mieć ok. 40 dag/ i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie cukinię odciskamy z soków, które puściła.
    Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o tych samych oczkach co cukinię i również odciskamy z soku. Ser żółty także ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, olej i bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

  2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Masę warzywną przekładamy do naczynia i wierzch również oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczmy godzinę. Następnie temperaturę obniżamy do 180 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń