Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2112

Dodano:

Odsłon: 11386

Cukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw – ma mało kalorii, dlatego świetnie sprawdza się w lekkich wakacyjnych daniach. Można przyrządzać ją na wiele sposobów – smażoną, gotowaną, pieczoną, faszerowaną, a nawet piec z niej ciasta. Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i oczywiście pyszny :)

Składniki

  • Cukinia - 2 szt. (małe)
  • Ziemniaki - 6 szt. (niedużych)
  • Jajka - 3 szt.
  • Mleko - 1/2 szkl.
  • Śmietana do zup i sosów 18% - 1/2 szkl.
  • Ser żółty - 150 g
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - 1 łyżeczka (czubata)
  • Oliwa - do posmarowania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki (ze skórką). Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim na przemian plasterki cukinii i ziemniaków. Podana w przepisie ilość jest orientacyjna - wszystko zależy od wielkości warzyw. Ważne, by cukinia była mała.

  2. Do miski wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i jajka. Ubijamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Na końcu dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach. Dokładnie mieszamy i zalewamy ziemniaki z cukinią.

    Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń