Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z czerstwej chałki z porem

Zapiekanka z czerstwej chałki z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 362 Ocena: 1904

Dodano:

Odsłon: 223

Pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Wykorzystałam chałkę ale równie dobrze mogą to być mleczne bułki z poprzedniego dnia lub drożdżówki z kruszonką.

Składniki

  • chałka 1 mała
  • por /biała część/ 2 szt
  • mleko 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ser żółty starty 5 łyżek
  • tłuszcz do formy
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. pory oczyszczamy, dokładnie myjemy i drobno kroimy. Mleko wlewamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone pory i połowę startego żółtego sera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i mieszamy.

  2. Czerstwą chałkę /lub mleczne bułki/ - najlepiej taką 2-3 dniową - kroimy w kostkę. Naczynie do zapiekania natłuszczamy i przekładamy do niego pokrojoną chałkę, zalewamy mlekiem z porem. Mieszamy i odstawiamy na 20 min by pieczywo wchłonęło płyn.

  3. Masę wyrównujemy i posypujemy resztą startego żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 lipca Ciekawy sposob na danie!
Mam wrazenie , ze to troche danie z kuchni angielskiej?
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń