Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z dorsza

Zapiekanka z dorsza

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 1550

Dodano:

Odsłon: 4281

czyli brytyjski Fish Pie

Składniki

  • filet z dorsza - 1 kg
  • groszek mrożony - 400 g
  • ziemniaki - 6 średnich szt.
  • jajko - 4 szt.
  • mleko - 3,5 szklanki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • żółty ser - 200 g
  • masło - 4 łyżki
  • koperek - 1 pęczek
  • gałka muszkatołowa - 2-3 szczypty
  • liście laurowe - 2 szt.
  • goździki - 4-5 szt.
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła oraz pół szklanki mleka i rozgniatamy na gładkie puree.

  2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy.

  3. Rybę układamy na patelni, zalewamy trzema szklankami mleka, dodajemy goździki oraz liście laurowe i gotujemy 10 min. Gotową rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego, goździki i liście wyrzucamy, a mleko zostawiamy do beszamelu.

  4. Koperek drobno siekamy.

  5. Ser ścieramy na grubych oczkach.

  6. Czas na beszamel: w garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła i dosypujemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor i powoli dolewamy mleko z gotowania ryb, energicznie mieszając. Jak dolejemy już cale mleko, gotujemy jeszcze z 10 min co jakiś czas mieszając. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową, a na końcu dodajemy 1/3 startego sera.

  7. Teraz montujemy całą zapiekankę: na rybę wysypujemy groszek, jajko i koperek. Na to układamy sos beszamelowy, a potem puree z ziemniaków. Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 45 minut. I gotowe. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń