Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu

Zapiekanka z dorsza, cukinii i makaronu

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4281

Dodano:

Odsłon: 1545

Jesienno - zimowa zapiekanka. Energetyczna, ale lekka. Dorsz i pikantne warzywa w dość ostrym sosie beszamelowym.

Składniki

  • ok. 40 dag makaronu (np. kokardki lub świderki)
  • ok. 30 - 40 dag filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
  • dwie małe cukinie
  • dwa ząbki czosnku
  • 3 nieduże pomidory
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • ok.15 dag startego, ostrgo sera (użyłem oscypka)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ew. przyprawa do ryb
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron podgotuj w osolonej wodzie - przez około połowę czasu podanego na opakowaniu.
    Odcedź i przelej zimną wodą.

  2. Filety delikatnie posól, posyp pieprzem i, jeżeli lubisz, przyprawą do ryb. Jeżeli użyłeś filetów mrożonych - nie trzeba ich dokładnie rozmrażać. Wystarczy dobrze umyć w zimnej wodzie i osuszyć.

  3. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
    Podsmaż na łyżce oliwy.
    Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i grubo posiekany czosnek.
    Smaż, aż będą rumiane.
    Zdejmij z patelni i odstaw.
    Pomidory obierz ze skóry i przekrój na połówki.

  4. Do oliwy, na której smażyły się cukinie dodaj jeszcze łyżkę oliwy, łyżkę masła, mąkę i zrób gładką, jasną zasmażkę. Wlej letnie mleko i mieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Dopraw sos niewielką ilością soli, pieprzem (sporo) i dużą szczyptą gałki muszkatołowej Sos ma być pikantny.
    Wlej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego. Rozłóż na nim cienką warstwę podgotowanego makaronu.

  5. Na makaronie ułóż rybę, przykryj beszamelem. Następnie połóż makaron, cukinię, beszamel, resztę makaronu, rozłóż pomidory i zalej całość resztą beszamelu.
    Górę zapiekanki posyp startym na grubej tarce serem.
    Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni.
    Wyjmij i odstaw na 10 minut, aby zapiekanka przestygła i stężała.
    Możesz posypać koperkiem przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń