Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kalafiorem

Zapiekanka z kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 138

Dodano:

Odsłon: 598

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym, to kolejna propozycja na danie syte i bardzo smaczne. Lubię takie dania, wszystko w jednym miejscu. W połączeniu z ziemniakami i pieczarkami, oraz posypana serem będzie smakować wszystkim domownikom. Produkty są tanie i łatwo dostępne, odpowiednio doprawione nie jest to nudne połączenie. Czas przygotowania zapiekanki to około 90 minut, ale nie jest trudne i każdy sobie z tym poradzi.

Składniki

  • Składniki na 6 porcji: 8-9 ziemniaków 1 średni kalafior 1 duża cebula 40 dkg pieczarek 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko 4-5 ząbków
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zapiekanka z kalafiorem przygotowanie:
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy na półtwardo w lekko posolonej wodzie. Kalafiora myjemy, oczyszczamy i rozdzielamy na małe różyczki, a następnie tak samo jak ziemniaki gotujemy na półtwardo, również w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli mieszając smażymy całość przez chwilę.

    Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na dnie układamy połowę z ugotowanych ziemniaków, dodajemy cebulę z pieczarkami, a na nich jako kolejna warstwę rozkładamy różyczki kalafiora.

    Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, wykładamy na warstwę z kalafiora. Pozostałą część ziemniaków układamy na mięsie. Posypujemy gęsto startym żółtym serem ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń