Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka i warzyw

zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka i warzyw

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4166

Dodano: 19.01.2015

Odsłon: 18791

Pyszne, zdrowe, sycace i szybkie do przygotowania danie. Moje pierwsze podejscie do kaszy jaglanej na slono, i na pewno nie ostatnie. Przepis jest latwy do modyfikacji- mozemy dodac wiecej kaszy, mniej miesa, inne warzywa, mozna zwiekszyc ilosc sera, albo calkiem z niego zrezygnowac.

Składniki

  • 80g kaszy jaglanej
  • 200- 250g piersi z kurczaka
  • 300g warzyw (u mnie groszek, papryka, por )
  • 250 ml mleka
  • lyzka masla
  • 1 jajko
  • 100g sera zoltego
  • sol, pieprz, ziola prowansalskie
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kasze jaglana wsypac do sitka, wyplukac ja pod strumieniem zimnej wody. Nastepnie przelozyc ja do naczynia zaroodpornego, dodac warzywa i wymieszac.

  2. Mieso posypac przyprawami i obsmazyc je z obu stron na patelni teflonowej bez tluszczu. Kawalki kurczaka dodac do kaszy i warzyw, wymieszac. W mleku rozpuscic maslo i odstawic do wystygniecia. Do chlodnego mleka wbic jajko i ubic trzepaczka, dodac sol i pieprz. Masa zalac kasze, mieso i warzywa, calosc wyrownac lyzka, tak, by mleko przykrylo skladniki zapiekanki.

  3. Naczynie przykryc i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut (po uplywie 30 minut sprawdzic ,czy kasza wciagnela cale mleko- jesli tak, podlac delikatnie woda lub mlekiem). Po 40 minutach zdjac pokrywke, calosc posypac ziolami prowansalskimi i startym zoltym serem i zapiec jeszcze kilka minut (do zapieczenia sera).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Udziec 20 stycznia 2015 pyszności ,super przepis,zabieram do książki:)

49 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń