Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kiełbasa i marynowanymi pieczarkami.

Zapiekanka z kiełbasa i marynowanymi pieczarkami.

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1712

Dodano: 08.01.2011

Odsłon: 67155

Inna wersja makaronu, która napewno sprawdzi się w twoim domu.

Składniki

  • Makaronu typu Pene, 400 gram
  • puszka czerwonej fasoli, 1
  • Słoim marynowanych pieczarek, 300 gram
  • Kiałbasy zwyczjanej, 2 laski
  • duża cebula, 1
  • mała puszka kukurydzy, 1
  • Oiwek, garść
  • Plastry sera żółtego i topionego, po 4 plastry
  • Oliwa z oliwek, mieszanka ziół prowansalskich, sól, pieprz czarny, peperoncino, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy jak podano na opakowaniu z odrobina soli. Tuż po ugotowaniu przelewamy na sitku zimną wodą tak by zachował sprężystość. Kukurydze i czerwoną fasolkę odsączamy z zalewy i pozostawimy na sitku. Pieczarki kroimy w grube plastry i pozostawiamy na sitku. Oliwki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, a piórka przekrajamy na pół. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Kiełbasę wrzucamy na patelnię i szklimy na łyżce oliwy po chwili wrzucamy cebulę. Smażymy aż do całkowitego wytopienia tłuszczu z kiełbasy, na wolnym ogniu tak by nie przypalić cebuli. Do dużego naczynia przekładamy makaron i skrapiamy oliwą. Dodajemy wszystkie składniki, przyprawiamy całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną peperoncino. Jeśli macie w swoim ogródku świeże oregano lub świeża bazylię proszę je koniecznie dodać. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia i przykrywamy plastrami sera na przemian żółtym i topionym. Na wierzch dodać kilka kleksów ketchupu. Piec pół godziny w temp 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 05 lipca 2011 A ja zrobiłam ze świeżymi pieczarkami ale dałam marynowaną paprykę i wyszło rewelacyjnie:) Świetny przepis!!!

46 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 14 stycznia 2011 Witam
No właśnie o te pieczarki się rozchodzi a konkretnie o marynowane, słuchajcie one całkowicie zmieniają smak tej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki kucharski, więc sprawdzony. Zwykłe pieczarki spowodują że zapiekanka bedzie zbyt mdła, marynowane zaś nadają jej charakteru!! probowałam obydwu wersji i uwierzcie mi że z marynowanymi nie da się konkurowac w tej wersji :-)

46 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 13 stycznia 2011 Może być pyszna, ale pieczarki świeże:)) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lena79 08 stycznia 2011 dodaję do ulubionych i nie długo wypróbuję .

46 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń