Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z kurczakiem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 212
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 431
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 464
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 212
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 431
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 464
Składniki
Bakłażany umyj, pokrój w plasterki. Oprósz solą i odłóż na 20 minut, aby puściły gorzki sok. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą i sokiem cytrynowym. Filety opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Posyp solą i pieprzem. Polej 1/2 czosnkowej oliwy. Odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.
Plasterki bakłażanów opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem, ew. jeszcze raz lekko posól. Polej pozostałą czosnkową oliwą i opiecz na patelni grillowej. Szybko obsmaż także kawałeczki kurczaka. przełóż do żaroodpornej formy.
Na patelni rozgrzej masło. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Wymieszaj z zimnym mlekiem. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Dołóż starty parmezan. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Polej w formie. Piecz ok. 35 minut w temp. 190 st. Udekoruj koperkiem i natką.Źródło: Tina