Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekanka z leśnymi grzybami

Zapiekanka z leśnymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z leśnymi grzybami"

Składniki

  • 10 małych ziemniaków
  • 20 dag grzybów mrożonych
  • szklanka śmietany 12%
  • 2 jajka
  • por (tylko biała część)
  • ząbek czosnku
  • rozmaryn
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, uważając, żeby nie były zbyt miękkie. Gdy wystygną, obierz je ze skórki. Grzyby rozmroź i zalej wrzątkiem. Odcedź i gotuj we wrzącej wodzie około 10 minut.

  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć grzyby oraz rozmaryn. Smaż, aż będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Na dno tortownicy (lub innego naczynia do zapiekania) wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż grzyby. Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej grzyby i ziemniaki.

  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180° C, aż wierzch ładnie się zarumieni (około 30 minut). Przed podaniem zapiekanki odczekaj kilka minut i posyp ją listkami tymianku. Zapiekankę można jeść samą lub jako dodatek do duszonego mięsa.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń