Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z makaronem"

Składniki

  • 40 dag ugotowanego makaronu np. krótkich prostych rurek
  • 40 dag ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 1-2 szklanki mleka
  • 10 dag + 1 łyżka masła
  • 6 łyżek mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 żółtko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 dag sera feta
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, jajko, pokrojone w kostkę pomidory oraz odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. W rondlu roztop 10 dag masła. Stopniowo dosypuj mąkę, mieszając trzepaczką. Wlej mleko, mieszając gotuj, aż całość zgęstnieje.

  2. Rondel zdejmij z ognia, dodaj gałkę, sól oraz pieprz. Wciąż mieszając, wlej cienką strużką rozmącone żółtko, wsyp starty ser. Na koniec dodaj jogurt, wymieszaj. Połowę beszamelu odłóż a pozostały wymieszaj z 3 makaronu.

  3. Żaroodporną formę posmaruj pozostałym masłem. Na dnie rozłóż makaron wymieszany z beszamelem a na to wyłóż 3 strąków fasolki. Następnie rozłóż mięso i wyłóż na nie odłożony sos beszamelowy.

  4. Na wierzchu rozłóż pozostały makaron i fasolkę. Piecz 30 min w temp. 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posyp pokruszonym serem feta.

  5. 50 minut. Porcja: 850 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń