Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 4323

Dodano:

Odsłon: 2494

Pyszny i sycący pomysł na obiad

Składniki

  • Makaron świderki 35 dag
  • Piersi z kurczaka 2 szt.
  • Pieczarki 30 dag
  • Cebula 1 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Śmietana 12% 15 dag
  • Ser żółty 10 dag
  • Masło
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy.

  2. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w ziołach prowansalskich, soli i pieprzu. Smażymy je na rumiano. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy je, pod koniec duszenia dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Mięso, makaron, pieczarki i cebulę mieszamy ze sobą.

  3. W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego śmietanę. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły i doprawiamy solą oraz pieprzem.

  4. Naczynie żaroodporne smarujmy masłem i wkładamy wymieszane składniki, całość zalewamy sosem, a na wierzch ścieramy ser żółty. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem zapiekankę można posypać szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń