Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z makaronem (Pasticjo)

Zapiekanka z makaronem  (Pasticjo)

Autor: Afrulu

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 398

Dodano: 04.09.2011

Odsłon: 11819

Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne.

Składniki

  • makaron rurki, 1 paczka
  • mięso mielone,mieszane, 70 dkg.
  • oliwa, 3łyżki
  • przecier pomidorowy (można dac świeże pomidory), 2łyżki rozpuszczone w 1/2szkl.wody
  • cebula, 1
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • liśc laurowy,kawałek cynamonu,pieprz,sól,oregano
  • Na beszamel: mleko, 1.5 litra
  • mąka kukurydziana,lub wrocławska, 6-7 łyżek
  • ser parmezan, 5 łyżek
  • gałka muszkatołowa mielona, szczypta
  • masło, łyżka
  • sól do smaku
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ja mięso przygotowuję dzień wcześniej :Na oliwie podsmażamy mięso ok 10 min,dodajemy posiekaną cebulę i czosnek dalej dusimy ok.8 minut,następnie dodajemy rozpuszczony przecier oraz inne przyprawy i dusimy pod przykryciem 20 min.Mięso powinno miec gęstą konsystencję.

  2. Ugotowac makaron,odcedzic.

  3. Odlac częśc mleka (1.5 szklanki) rozrobic w nim mąkę,do reszty mleka dodac gałkę i masło, zagotowac.Gdy się podnosi,odstawic z pieca i powoli wlac mąkę rozrobioną z mlekiem,dobrze wymieszac,ponownie zagotowac.Dodac 3 łyżki sera i ewentualnie dosolic do smaku.

  4. Makaron wymieszac z troszkę mniej niż połową beszamelu (1/4/) Połowę makaronu wyłożyc na blaszkę lub naczynie żaroodporne, na to wyłożyc masę mięsną, następnie przykryc pozostałym makaronem a na wierzch wylac sos beszamelowy.Posypac resztą sera.Piec w temp.180 st.aż do zrumienienia się beszamelu.

  5. Po przestygnięciu kroimy w kostkę.Można je mrozic,gdyż tak samo dobrze smakuje po rozmrożeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 24 maja 2013 Wygląda na bardzo dobre, muszę wypróbować :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bajo47 18 lutego 2012 od kiedy to beszamel robi się z jajkiem ?!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kreolka 28 listopada 2011 Wcale nie jest aż tak pracochłonne, ale za to jakie pyszne!! Przypominają mi się wakacje w Grecji. Chyba sobie zrobię wkrótce. Dzięki za fajny przepis.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń