Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z Pulpetami i Ziemniakami.

Zapiekanka z Pulpetami i Ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 3702

Dodano:

Odsłon: 3248

Taka nowość dziś u nas,muszę przyznać,że pyszna ta nowość :-) Mielone z dodatkiem ryżu i marchewki zapiekane w zalewie śmietanowo-pomidorowej razem z ziemniakami,całość posypana serem i ulubioną zieleniną,rewelka!!!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia marchewka
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • pół cebuli
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • Zalewa:
  • 1 szkl.wody
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • 1 spora łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 50 g lub więcej tartego sera
  • olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu,cebulę obrać,umyć i posiekać drobno,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach,na małej patelni,na odrobinie oleju podsmażyć chwilkę marchewkę z cebulką,odstawić do przestygnięcia.
    Do miseczki wrzucić mielone,ryż,marchewkę z cebulką,dodać ulubione przyprawy,sól i pieprz do smaku,zagnieść całość i formować w rękach dość spore pulpety

  2. (z tej porcji wyszło mi 9 szt.upiekłam 6 a resztę mięsa użyłam do zupy klopsowej dla najmłodszego członka mojej rodziny),pulpety układać w odstępach,w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    Ziemniaki obrać,umyć pokroić w plasterki i półplasterki,posypać ulubioną przyprawą do ziemniaków,przecisnąć ząbek czosnku przez praskę,dokładnie wymieszać i układać na około pulpetów na przemian.
    Całość wstawić do piekarnika na 20 min.piec w temp.180 C,następnie zalać całość przygotowaną zalewą i piec kolejne 15 min.

  3. po tym czasie wierzch zapiekanki posypać tartym serem i piec jeszcze 5 min.do roztopienia sera.

  4. Podawać z ulubionymi dodatkami u nas surówka z marchewki i jabłka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń