Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z rybą i pieczarkami

Zapiekanka z rybą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2411

Dodano:

Odsłon: 8780

Dania rybne powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Można urozmaić jadłospis z użyciem ryb i wykorzystać je inaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona. Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby.

Składniki

  • 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 20 dag. sera żółtego do starcia.
  • 0,25 l śmietany - kwaśnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy.

    Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża).


    Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawiamy do smaku.

    Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę.
    Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem i odrobiną startego sera.

    Wersja dla liczących kalorie, to jogurt naturalny rozbity z jajkiem.

    Na wierzch wsypujemy resztę startego sera, nakrywamy folią aluminiową.
    Zapiekamy ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń