Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ryżem i papryczką chili

Zapiekanka z ryżem i papryczką chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 471

Dodano:

Odsłon: 171

Przepis na zapiekankę ryżową z dodatkiem papryczki chili.

Składniki

  • 3 torebki ryżu
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobine papryczki ostrej)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 kulka sera mozzarelli
  • 5 g sera wędzonego w formie nitek (ja miałam w plasterkach i pokroiłam w paseczki)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • masło ok ½ łyżki do posmarowania naczynia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem.

  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać ryż a na ryżu rozłożyć równomiernie sos. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarelle i nitki wędzonego sera.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok 15-20 minut aż się ser zapiecze.
    Zapiekanka z ryżem i papryczką chili jest smaczna na ciepło jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń