Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste do zrobienia, syte, smakuje wszystkim ;0)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 602
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 883
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 602
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 883
Składniki
Obrać ziemniaki, pokroić w plastry, podgotować w osolonej wodzie 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić.
Mięso zmielić lub pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę, przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja często dodaje przyprawę gyros.
SOS: do śmietany dodać ząbki czosnku wg uznania, ulubione przeprawy. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ja dodaję chilli, wegete, zioła prowansalskie.
W naczyniu żaroodpornym, lub blaszce do pieczenia, wyłożyć połowę ziemniaków na ziemniaczki mięso, znowu ziemniaki i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Piec w 180 stopniach ok 40 min. Przed samym wyjęciem, posypać zapiekankę startym serem żółtym i zapiec aż się roztopi.