Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i brokułami

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4470

Dodano:

Odsłon: 23822

Przepis znalazłam w jednej z gazetek, trochę go po swojemu zmieniłam i wyszło bardzo dobre danie... na pewno będę robić częściej.

Składniki

  • 10-12 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 brokuły
  • pół kilograma dobrej kiełbasy (najlepiej podwędzanej)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia
  • przyprawa do ziemniaków, czosnek granulowany, sól ziołowa - do posypania ziemniaków
  • sól, pieprz, vegeta Natur - do smaku
  • 150 gram żółtego sera
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Od chwili zawrzenia wody gotujemy przez ok. 20 minut, odcedzamy i studzimy. Cebule siekamy w większą kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki. Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy na posolony wrzątek. Gotujemy przez kilka minut tak, by ich nie rozgotować ( czas zależy od wielkości różyczek ) i odcedzamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy cebulkę na złoto, dodajemy brokuły, chwilkę razem smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.

  3. Na dnie naczynia układamy na przemian plastry ziemniaków i kiełbasy, tak, żeby na siebie nachodziły ( jak dachówki ). W ten sposób układamy dwie warstwy, każdą posypujemy przyprawą do ziemniaków, solą ziołową i czosnkiem granulowanym. Na to wykładamy brokuły z cebulką. Na wierzchu układamy jeszcze po jednym rządku ziemniaków i kiełbasy, tak by po środku widać było brokuły, również posypujemy przyprawami.

  4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni ) i zapiekamy przez 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy ją z pieca i posypujemy startym serem. Do tej zapiekanki doskonale pasuje sosik czosnkowy, który podajemy w osobnej miseczce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń