Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka ze szpinakiem i grzybkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
55 minut • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis dla 4 osób
Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.
Grzybki podsmaż na łyżce oliwy, podlej wodą i podduś. Osącz.
Czosnek pokrój w cienkie plasterki i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone liście szpinaku i chwileczkę podsmaż na dużym ogniu.
Cebulę posiekaj i zeszklij. Kilka pomidorków odłóż, resztę poprzekrawaj na połówki, dodaj do cebuli i szybko przesmaż. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozłóż ziemniaki wymieszane z grzybkami. Na nie wyłóż warstwę szpinaku i podduszone pomidory.
Zrób beszamel: na maśle króciutko podsmaż mą- kę i mieszając, wlewaj mleko. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Zalej warzywa sosem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj w 180°C około 30 minut. Po kwadransie posyp zapiekankę serem i wyłóż na wierzch natłuszczone pomidorki.Źródło: Kobieta i życie