Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 1040

Dodano:

Odsłon: 20372

Ziemniaki w innym wydaniu .......

Składniki

  • ugotowane ziemniaki - minimum 0,5 kg
  • kiełbasa ulubiona
  • cebula 2-3 szt.
  • jajka 2-3 szt.
  • ser żółty
  • sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, majeranek
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
    2) Cebule podsmażamy na złoty kolor i doprawiając solą oraz pieprzem.
    3) Kiełbasę kroimy w kostkę bądź w koła i podsmażamy na patelni.
    4) Jajka rozbełtać i doprawić papryką słodką.
    5) Ser zetrzeć na dużych oczkach.

  2. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością masła.

    Układamy warstwy:
    ziemniaki pokrojone w koła, cebulę i kiełbasę, posypujemy: bazylią, majerankiem i oregano oraz serem żółtym. Następnie znów ziemniaki, cebula, kiełbasa, przyprawy i całość zalewamy rozbełtanym jajkiem z papryką oraz posypujemy dużą ilością sera żółtego.

    Pieczemy w piekarniku pod przykrywką w temp. ok 180-200 C do momentu roztopienia się sera i dodatkowe 5-10 minut bez przykrywki aby górną warstwę sera zrumienić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń