Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 4067

Dodano:

Odsłon: 35657

Jednogarnkowy zapiekany obiad, który łączy w sobie warzywa i mięso

Składniki

  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Pieczarki 0,5 kg
  • Mięso mielone 500 gram
  • Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
  • Pomidor 1 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Ser w kostce 15 dag
  • Jogurt naturalny 100 ml
  • Mleko ok. 0,5 szklanki
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, czosnek granulowany
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy je. Gdy będą miękkie, odcedzamy i wlewamy do nich mleko. Robimy z nich puree. Połowę ziemniaków układamy równo na dnie naczynia żaroodpornego.

  2. Mięso mielone podsmażamy na patelni i układamy je na ziemniakach.

  3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rumiano i rozkładamy na mięsie.

  4. Obieramy pieczarki i kroimy je w średniej grubości półplasterki. Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i podsmażamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

  5. Na pieczarki wysypujemy kukurydzę. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki i układamy na kukurydzy.

  6. Całość posypujemy pieprzem, oregano, bazylią i czosnkiem granulowanym. Wszystko polewamy jogurtem naturalnym i rozkładamy pozostałą część ziemniaków. Na wierzch ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Przykrywamy naczynie.

  7. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, aby ser się zapiekł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 24 lutego 2015 Uwielbiam zapiekanki. Twoja wygląda bardzo apetycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 24 lutego 2015 Super wygląda,często robię zapiekanki na obiad,w takim wykonaniu jeszcze nie robiłam -))) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń