Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 781 Ocena: 14977

Dodano:

Odsłon: 15179

Prosta, sycąca.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 250 g boczku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z ziemników
  • słonina
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrałem, opłukałem, starłem na tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem.
    Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków.

    Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko ugniatając łyżką.

    Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni C. Wstawiłem zapiekankę . Piekłem, aż boczek i cebula lekko się zrumieniła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

macq33 01 września 2017 Można by dodać kilka plasterków kiełbasy i paprykę(ja osobiście tak robię).Najlepsze jedzenie do przygotowania na szybko. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń