Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana.

Zapiekanka ziemniaczana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1096 Ocena: 11848

Dodano:

Odsłon: 3615

Bezmięsna zapiekanka ziemniaczana. Polecam :)

Składniki

  • ziemniaki 1,8 kg
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietana 18 % 450 ml
  • pół kostki roztopionego masła
  • pół szklanki drobno pokrojonej cebuli
  • sera Cheddar startego na dużych oczkach 340 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na wiórka (przez duże oczka), doprawiamy je pieprzem i solą.

  2. Ziemniaki wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Do miseczki wlewamy śmietanę i rozpuszczone masło, oraz dodajemy pół szklanki pokrojonej drobno cebuli. Wszystkie składniki w miseczce mieszamy. Wymieszane składniki z miseczki rozprowadzamy po ziemniakach wyłożonych w formie.

  3. Całość posypujemy startym serem cheddar.

  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wstawiamy formę i pieczemy 40-50 minut.

  5. Upieczoną zapiekankę możemy polać ketchupem lub innym ulubionym sosem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 listopada 2017 Dziś schabowe w domu, a Ty mnie tu taką zapiekanką katujesz ;)
Co tu wygrać xD
Odpowiedzi: 4 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń