Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka ziemniaczana

zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3446

Dodano:

Odsłon: 43848

Szybkie, proste w wykonaniu i przede wszystkim PYSZNE:))))

Składniki

  • ziemniaki średniej wielkości, ok 10 sztuk
  • 0,5 kg mięska mielonego
  • 2 duże cebule
  • 8 pieczarek
  • ser żólty, ok 20 dag
  • śmietanka 30%, ok 200ml
  • przyprawy wedle uznania
  • czosnek, 3 ząbki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do czasu aż będą pół twarde (lepiej ich nie rozgotowac, niech bedą lekko twardawe)

  2. podsmażamy mięsko mielone

  3. do podsmażonego mięska dodajemy cebulke, posiekany drobno czosnek i pieczarki i dusimy az wszystko bedzie miękkie

  4. doprawiamy mięso solą,pieprzem, papryką słodką i ostrą

  5. do śmietanki dodajemy troche soli, pieprzu, bazylii, oregano, rozmarynu i przyprawy do ziemniaków.

  6. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania

  7. polewamy ziemniaki połową śmietanki

  8. na ziemniaki kładziemy mięsko z warzywami i zakrywamy nastepną warstwą ziemniaków

  9. polewamy ziemniaki pozostała śmietanka i posypujemy startym serem

  10. wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 minut

  11. SMACZNEGO:)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SantiagoOo 17 listopada 2011 Miałem ochotę na taką zapiekankę i skorzystałem właśnie z Twojego przepisu. Pycha! Pozdrawiam :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beata762 08 października 2010 Super zapiekanka:)mój mąż jest wielkim fanem wszelakich zapiekanek,a ta sakuje mu najbardziej;)pozdrawiam

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 14 kwietnia 2010 ser najlepije dodać pod koniec peiczenia wtedy jest taki pyszny rozpuszczony a nie spieczony

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 09 kwietnia 2010 ser dodac od razu czy pod koniec pieczenia????? chodzi o to by nie byl twardy tylko taki rozpuszczony

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wisienka85 26 lutego 2010 Zapiekana przepyszna wszyscy się nią zajadali. Ja jeszcze do mięsa dodałam sos do spageti bolones PYCHOTKA :)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pawelozim 14 lutego 2010 Ja robię podobną zapiekankę ale dodaje jeszcze łyżeczkę przecieru pomidorowego co zmienia nieco smak ale oceńcie sami SMACZNEGO.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

baraa 12 lutego 2010 Dodajcie do takiej zapiekanki podgotowaną kapustę kiszoną (10 min.) Do gotującej się kapusty należy dodać kostkę bulionową.Ja robię taką zapiekankę i jest REWELACJA!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

baraa 12 lutego 2010 Dodajcie do takiej zapiekanki podgotowaną (10 min.) kapustę kiszoną. Kapustę gotować z kostką bulionową.Ja robię taką zapiekankę i jest poprostu REWELACJA!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń