Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 3558

nie trzeba być utalentowanym kulinarnie, a danie będzie smakowało

Składniki

  • ziemniaki w zależności od naczynie żaroodpornego, około 1 kg
  • cebula, 1 szt.
  • marchewka, 1 szt.
  • boczek, 20-30 dkg
  • kiełbaska śląska lub podwawelska), 1 - 2 szt.
  • kukurydza, 1 puszka
  • ser żółty - starty, 15-20 dkg
  • sól, vegeta, pieprz i zioła, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plastry (nie muszą być cienkie - jak komu wyjdzie). Boczek kroimy w kostkę, kiełbase i obraną marchewkę w plastry lub półplastry (do wyboru). Cebulę po obraniu pokroić w półkrążki.

  2. Naczynie żąroodporne smarujemy margaryną - spód i boki, aby ziemniaki się nie poprzyklejały. Na dno i boki naczynia układamy pokrojone ziemniaki i solimy. Wkładamy boczek i marchewkę, przyprawiamy pieprzem i ziołami, potem kiełbaskę i cebule, posypujemy kukurydzą - nie musi byc cała puszka. Wszystko przykrywamy pokrojonymi ziemniakami. Znowu solimy i posypujemy serem - przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni.

  3. Pieczemy około 40-45 minut. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń