Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 37319

Łatwe do przyrządzenia

Składniki

  • ziemniaki, 0,5 kg
  • filet z kurczaka, 1-2
  • pieczarki, 15 dag
  • cebula, 1
  • keczup, 5 łyżek
  • jajka, 2
  • mleko, 3 łyżki
  • kiełbasa, 15 dag
  • starty żółty ser, 10 dag
  • margaryna, 1/3 kostki
  • przyprawy: oregano, słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz lub gotowa przyprawa do dań z ziemniaków
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo margaryną, wykładamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Posypujemy przyprawami, układamy rozbite i pokrojone na kawałki filety z kurczaka.

  2. Na mięsie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Polewamy keczupem, przykrywamy warstwą ziemniaków.

  3. Polewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem, układamy plastry kiełbasy i posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń