Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: Kermeet

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 899

Dodano: 28.09.2011

Odsłon: 29342

Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

  • Ziemniaki pokrojone w talarki o grubości około 1 cm, 1 kg
  • Kiełbasa pokrojona w kostkę, 1 laska
  • Pieczarki pokrojone w kostkę, 35 dag
  • cebula pokrojona w kostkę, 1 szt
  • por pokrojony w talarki, 1/2
  • puszka czerwonej fasoli, 1/2
  • starty żółty ser, 10 dag
  • Zsiadłe mleko (można zastąpić kefirem lub śmietaną), 1 szklanka
  • jajko, 1
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę zrumienić na oleju,dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć, dodać pieczarki i pora, chwilę podsmażyć i odparować nadmiar wody, którą puszczą pieczarki. Ziemniaki chwilę podgotować w wodzie, żeby trochę zmiękły. Układać w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na przemian z pieczarkami z cebulą, kiełbasą i porem. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkiem i serem,solą i pieprzem, po czym wylać tę miksturę na wierzch zapiekanki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C około 30-40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń