Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: bianeczkaa

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 6

Dodano: 26.03.2012

Odsłon: 6454

Szybkie i tanie :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w mocno słonej wodzie na półtwardo.

  2. Kroimy warzywa w dość duże plastry, to samo robimy z boczkiem. Ser trzemy na grubych oczkach. Ugotowane ziemniaki kroimy na talarki.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy ziemniaki tak, aby każdy talarek nachodził na poprzedni (mają leżeć jak wędlina na półmisku). Rumienimy cebulkę i wykładamy na ziemniaki. Pieczarki rumienimy na maśle z pieprzem i papryką, nie dodajemy soli bo puszczą wodę, wykładamy na cebulę, na to dajemy boczek i pokrywamy wszystko warstwą sera.

  4. Pieczemy bez przykrycia w temp 200 stopni C przez ok 50 min.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń