Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: Sendione

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 208

Dodano: 02.02.2013

Odsłon: 6205

Danie dla lubiących kucharzyć, ponieważ zabiera trochę czasu

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podsmażyć czosnek z cebulą na dowolnym tłuszczu. Dodać pieprz, sól, pieprz ziołowy, trochę papryki w proszku oraz kostkę bulionową. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć.

  2. Do miski wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać ją z łyżką oleju, rozmarynem, bazylią i posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Odczekać, aż się trochę zamarynuje.

  3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki pokrojone w talarki na nie mięso, cebulę w krążki, marchewkę i paprykę. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia naczynia. Na koniec wkładamy zapiekankę do pieca i pieczemy aż będą miękkie ziemniaki. Przed końcem pieczemy zapiekankę pod przykryciem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia90 07 lutego 2013 Fajny przepis. Robię podobną tylko zawsze wolę ziemniaczki trochę podgotować w osolonej wodzie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń