Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z bobem

Przepis dnia 2010-07-05
Zapiekanka ziemniaczana z bobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4325

Dodano:

Odsłon: 43773

młode ziemniaki,bób i zalewa serowa pyszne połączenie

Składniki

  • ziemniaki młode, 1,2 kg.
  • bób, pół kilograma
  • szynka albo kiełbaska, 30 dag.
  • cebula, 2 sztuki
  • czosnek, główka
  • Ser biały, 20 dag.
  • serek fromage z czosnkiem, 1 sztuka
  • jajka, 4 sztuki
  • koperek, pęczek
  • przyprawa tzatziki, 1-2 łyżka
  • sól ,pieprz, do smaku
  • kwaśna śmietana 18-stka, mały kubek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką i ugotować,bób zalać wodą posolić dodać kilka gałązek koperku i i 3 pokrojone ząbki czosku i ugotować.Cebulę i szynkę pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć dodając 3-4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę,doprawić solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne posmarować masłem na dno poukładać ziemniaki pokrojone w grube platry na to obrany bób,szynkę z cebulką i wszystko zalać zalewą serową,zapiekać w 200 stopniach ok.25-30 minut.Życzę smacznego.

  2. zalewa serowa:jajka roztrzepać ruzgą dodać obydwa sery,śmietanę i wszystko razem połaczyć energicznie mieszając,dodać resztę pokrojonego koperku i przyprawę tzatziki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przepisy-eli-pl 02 września wypróbowałam dzisiaj, przepyszne :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LQQK 07 sierpnia 2010 Dzis ta zapiekanke robilem i doszlem do wniosku ze sos serowy praktycznie nie istnial,nie wiem czy dlatego z jajek powstal lekki omlet,czy co.Za tyle etapow zwyklej zapiekanki,czyli sporo pracy,ostateczny efekt byl bardzo przecietny.Wole ˝Pomysł Na... zapiekani serowe˝ i o polowe szybciej danie gotowe.Smakowo tez niczego sobie,sorry,ale drugi raz nie bede sie fatygowal.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 07 lipca 2010 ajisza oczywiście że można bez czosnku ja akurat bardzo lubię czosnek i dodaje go do wielu potraw wspaniale podnosi walory smakowe ale to oczywiście indywidualna sprawa.pozdrawiam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 07 lipca 2010 Przepis fajny, na czasie, tylko ta ilość czosnku dla mnie jest przerażająca. Można chyba zrobić bez? Wypróbuję na pewno. I jeszcze jedno, popraw rózgę:)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 05 lipca 2010 witam Annuar ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować(chociaż ja zawsze gotuje) tylko bez gotowania ziemniaków będziesz musiała troszkę dłużej potrzymać zapiekankę w piekarniku aż ziemniaki zmiękną,pozdrawiam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 05 lipca 2010 Szczególnie podoba mi się przepis na zalewę serową, przyda się do zapiekanek z innym farszem. A czy ziemniaki trzeba koniecznie wcześniej ugotować?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń