Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną i mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną i mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 4234

Co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną, nie taką standardową, ale inną, łączącą w sobie smak mięsa mielonego z kapustą kiszoną? Takie połączenie daje świetny, bardzo smakowity rezultat.

Składniki

  • 1kg ziemniaków, obranych, umytych, pokrojonych w cienkie plasterki (ok. 0,5cm)
  • 1kg kapusty kiszonej, odciśniętej z wody, poszatkowanej
  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 250g pieczarek, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, obrana, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 małe ząbki czosnku, obrane, posiekane
  • 1 małe opakowanie śmietany 18% (200g)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, cukier
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Warstwa mięsna:
    Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, paprykę słodką, ostrą, zioła prowansalskie, 1,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Warstwa kapusty kiszonej:
    Do poszatkowanej kapusty kiszonej (ja kroję kapustę na 1cm kawałki, aby nie mieć długich włókien), dodać pokrojone pieczarki, śmietanę, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać.

  3. Na dnie żaroodpornego naczynia, wysmarowanego lekko olejem, wyłożyć warstwy w następującej kolejności:
    a) warstwa ziemniaków (na 2 plasterki), przyprawić solą i pieprzem
    b) warstwa kapusty kiszonej
    c) warstwa mięsa mielonego
    d) warstwa kapusty kiszonej
    e) warstwa ziemniaków (na 2 plasterki), przyprawić solą i pieprzem

  4. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzałki góra-dół) na 80-90 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

figg 08 lutego 2014 Smaki super ja lubię wszystko co z kiszona kapustą:-)) Wrzucam Twój przepis do książki i pozdrawiam

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń