Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i kurkami.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i kurkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1072 Ocena: 11311

Dodano:

Odsłon: 377

Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowym mięsem i kurkami. Żeby poczuć tą pyszność, musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podałam w przepisie. Zapiekanka podobna jest do babki ziemniaczanej, ale jest inna i inny ma smak, lepszy. Polecam.

Składniki

  • ziemniaki 1,2 kg
  • mięso wieprzowe (najlepszy karczek) 60 dag
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 6-7 zabków (w zależności kto ile lubi)
  • kurki w sosie własnym 1 słoik
  • jajka kurze 2-3 szt. (ja dałam 2 duże)
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • kasza manna 3 łyżki
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • kiełbasa śląska 2 kiełbaski
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • Przyprawy:
  • sól 20 g (1 łyżka)
  • pieprz 1 mała łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm.

  2. Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm.

  3. Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to, co ma wyjść.

  4. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce.

    Uwaga!!!

    Do masy ziemniaczanej najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.

  5. Kurki osączamy na sitku i lekko odciskamy z sosu, dodajemy mąkę, kasze mannę, jajka i wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper i mieszamy.

  6. W między czasie przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.

  7. Tak przygotowaną masę wkładamy do formy, na wierzchu rozkładamy pokrojone w grubsze plasterki kiełbaski śląskie.

  8. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.

  9. Upieczoną zapiekankę możemy podawać na gorąco z zimnym kefirem lub maślanką. Bardzo smaczna jest ostudzona i podsmażana.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń