Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3185

Dodano:

Odsłon: 1046

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami

Składniki

  • 10 ziemniaków
  • 500 g schabu
  • 2 duże cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag żółtego sera
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka, tymianek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 1cm plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypać połową startego żółtego sera. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dużą kostkę, po czym wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut. Dodać umyte i obrane pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusić do momentu aż odparuje woda. Następnie dodać pokrojoną w grube półtalarki cebulę i dusić kilka minut, zalać wszystko śmietaną. Doprawić i czekać aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wyłożyć do naczynia. Wierzch posypać resztą sera, naczynie żaroodporne zamknąć przykrywką i piec 1h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń