Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana. Bubble and Squeak.

Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana. Bubble and Squeak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 818 Ocena: 15881

Dodano:

Odsłon: 1889

Kuchnia angielska. Nazwa dania wzięła się z tego, że danie bulgotało skwierczało. Zastąpiłem białą kapustę kapustą włoską ( zagospodarowanie zawartości lodówki ).

Składniki

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekałem, usmażyłem na złoto na odrobinie masła.
    Wymieszałem ją z poszatkowaną ugotowaną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami. Doprawiłem sola i pieprzem. Na patelni rozgrzałem trochę masła. Poruszałem patelnią przez chwilę, aby całe dno i boki równomiernie pokryły się tłuszczem.
    Włożyłem mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównałem powierzchnię. Smażyłem, aż od spodu utworzyła się chrupiąca rumiana skórka. Wtedy ostrożnie zdjąłem danie, a patelnię oczyściłem i ponownie rozgrzałem na niej masło. Włożyłem ponownie omlet, tak aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmażyłem z drugiej strony. Oddzielnie usmażyłem jajka sadzone. Podałem razem z omletem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń