Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczano-porowo-serowa

Zapiekanka ziemniaczano-porowo-serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 2835

Dodano:

Odsłon: 204

Smaczna i niedroga zapiekanka jarska. Choć bez mięsa zaspokoi głód:)

Składniki

  • ziemniaki 60 dag
  • por /biała część/ 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • mleko 300 ml
  • ser żółty 10 dag
  • ser twarogowy 10 dag
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • tłuszcz do formy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Ząbki czosnku również obieramy, także kroimy w plasterki i razem z ziemniakami dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając /ziemniaki mogą przywierać do dna/ ok. 15 min.

  2. Por dokładnie oczyszczamy, kroimy, przelewamy na sicie wrzątkiem i odsączamy. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy serek twarogowy /może być smakowy/,odsączony por, doprawiamy do smaku /raczej na pikantnie/ i dokładanie mieszamy.

  3. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na jego dno przekładamy masę jajeczo-twarogowo-porową a na nią przekładamy /delikatnie układając i wyrównując/ ziemniaki z czosnkiem i resztą mleka w którym się gotowały. Całość posypujemy startym żółtym serem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń