Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanki z jarmużem na cieście francuskim

Przepis dnia 2017-07-19
Zapiekanki z jarmużem na cieście francuskim

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 689

Dodano: 17.07.2017

Odsłon: 1149

Chrupiące ciasto francuskie z dodatkiem duszonego jarmużu, kremowego serka, salami cebuli i pomidora to wspaniały pomysł na przystawkę lub szybką kolację.

Składniki

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 2 garści jarmużu
  • łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 pomidory
  • cebula czerwona
  • 150 g kremowego serka śmietankowego
  • 6-12 plastrów pikantnego salami, ilość zależy od wielkości plasterków
  • świeży tymianek
  • parmezan lub grana padano
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jarmuż podduszamy na maśle, tak by zmniejszył swoją objętość, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

    Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów. Na każdym kawałku układamy jarmuż, serek, salami, cienko pokrojoną cebulę i pomidory. Całość posypujemy drobno startym parmezanem i listkami tymianku.

    Pieczemy w 210 stopniach C przez 15 minut. Jemy od razu po upieczeniu lub na zimno posypane listkami tymianku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń