Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekany kalafior

Zapiekany kalafior

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 740 Ocena: 14230

Dodano: 22.08.2014

Odsłon: 29010

Specjalnie dla Basi ;) Kuchnia szwajcarska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • kalafior
  • sól
  • masło do formy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g startego parmezanu
  • biały pieprz
  • 150 g gotowanej szynki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach. Odcedziłem , przestudziłem i po obraniu pokroiłem w talarki. Kalafior oczyściłem i umyłem , włożyłem do wrzącej osolonej wody , gotowałem 15 minut. Dużą formę żaroodporną wysmarowałem masłem. Pośrodku ułożyłem osączony kalafior , a dookoła plasterki ziemniaków w taki sposób aby zachodziły lekko jeden na drugi. Posiekałem natkę . Jajka utarłem mikserem z e śmietaną , serem i natką. Doprawiłem solą i pieprzem. Polałem składniki zapiekanki sosem. Piekłem 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Bezpośrednio przed podaniem posypałem pokrojona w kostkę szynką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 25 sierpnia 2014 Pięknie wygląda w przekroju :))zachęca do zjedzenia :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 24 sierpnia 2014 Wygląda imponująco :) W takiej postaci kalafiora jeszcze nie jadłam, a jako że jest to jedno z moich ukochanych warzyw zabieram przepis do książki :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 23 sierpnia 2014 Oj, cudowny!!! Kalafior po szwajcarsku - pyszotki! :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 sierpnia 2014 Uwielbiam kalafiora w każdej postaci. Twój robi wrażenie i jest na pewno bardzo smaczny.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 23 sierpnia 2014 Bardzo fajny przepis, jeżeli mogę doradzić, to nie ma potrzeby obgotowywać kalafior przed pieczeniem, traci on wtedy swój smak, wierz mi że surowy na pewno się upiecze i będzie jeszcze smaczniejszy. Ja nigdy nie obgotowuję kalafiora, gdy zamierzam go jeszcze piec czy smażyć, bo traci swoje wartości w wodze i robi się z niego ciapa. Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wegeta 23 sierpnia 2014 Dzisiaj zrobię w wersji bez szynki. Musi być pyszne.
Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 23 sierpnia 2014 Wygląda jak korona, a tu jadalna korona :)))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń