Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekany kuskus z kurczakiem"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 903
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 207
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9317
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 903
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 207
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9317
Składniki
Marchewki oczyść, umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na małe kawałki.
Oczyszczoną dymkę drobniutko posiekaj. Filet z piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój w plastry. Marchew włóż do garnka.
Marchew zalej bulionem. Gotuj 8-10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmij z ognia.
Do bulionu z marchewką wsyp kaszkę kuskus. Dodaj 2 łyżki masła oraz szczyptę cynamonu, wymieszaj. Odstaw na 10 min, by kaszka napęczniała.
Pokrojone w plastry mięso kurczaka oprósz solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, włóż mięso i obsmaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
Na ten sam olej wsyp chili, kmin rzymski i ziarna kolendry. Dodaj posiekaną dymkę oraz pomidory. Duś chwilę, mieszając. Połącz z marchewką i kuskusem. Przygotowaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż plastrami mięsa. Posyp pokruszoną fetą.
Piecz około 20 minut w temp. 180 st.Źródło: Świat kobiety