Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany makaron z białym serem

Zapiekany makaron z białym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 412

Dodano:

Odsłon: 9619

Danie które przypomina mi dzieciństwo, łatwe, szybkie i pyszne.

Składniki

  • 350 g makaronu
  • 500 g sera białego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier
  • Sól
  • masło
  • bułka tarta
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko przestudzony makaron mieszamy delikatnie z masą serową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy według uznania cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 29 września 2013 W takiej wersji makaronu jeszcze nie jadłam,do wypróbowania -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 września 2013 Czasami na gorący makaron kruszę twaróg, posypuję cukrem, polewam śmietaną i smakuje jak pierogi z serem. Twój przepis na taką zapiekankę jest super, na pewno skorzystam z takiej wersji :))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń