Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekany obiadek dla dziecka

Zapiekany obiadek dla dziecka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 20

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany obiadek dla dziecka"

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 10 dag białego sera
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • masło
  • mąka 320 dag szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 5 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę, zmiksuj lub utłucz na gładkie purée.

  2. Do masy ziemniaczanej dodaj zmielony biały ser oraz śmietanę i 1-2 łyżki masła. Miksuj do połączenia składników. Dopraw solą.

  3. Szpinak przepłucz, sparz wrzątkiem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki mąki, zasmaż z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak. Duś, mieszając, kilka minut. Dopraw solą.

  4. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż 4 jajka sadzone. Oprósz je solą i pieprzem. Przygotuj 4 kokilki, posmaruj je masłem. Rozłóż purée, na nim porcje szpinaku i jajka. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 5-10 min w 180 st, aż ser się rozpuści.

  5. Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,50 zł.

  6. Mrożony szpinak szybko można przygotować, ale jego konsystencja rzadko przypada dzieciom do gustu. Lepiej więc sięgać po dostępny przez cały rok liściasty szpinak baby.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń