Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekany placek ryżowy

Zapiekany placek ryżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 5629

Dzisiaj przygotowujemy zapiekany placek ryżowy. Dla mnie to nowość , bo nigdy nie jadłam ciasta ryżowego na słodko, więc może to być ciekawe połączenie i nowe odkrycie kulinarne w moim wykonaniu. Jak się okazuje jest to banalnie proste i szybkie do zrobienia, a efekt i smak są nie do opisania :)

Składniki

  • 4 szklanki mleka ( 1 litr - więc ja wlałam od razu całą butelkę, oczywiście szklanki liczone po 250 ml )
  • 1/2 łyżeczki soli ( ja dałam dwie malutkie szczypty )
  • 1 1/4 szklanki ryżu krótkoziarnistego ( może być jaśminowy)
  • 1/3 szklanki cukru ( ja dałam trochę mniej, dzięki temu nie jest takie słodkie )
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny ( tylko żółta warstwa )
  • 3/4 szklanki drobno posiekanych, uprażonych migdałów ( ja pominęłam ten krok, ponieważ nie miałam aktualnie migdałów, ale nadrob
  • 1/8 łyżeczki esencji migdałowej ( ja dałam pół tej buteleczki co jest i prawie wcale nie było czuć )
  • 4 duże jajka, białka osobno, żółtka osobno
  • 400 g mrożone ciasta kruchego, już rozmrożonego ( co do ciasta, to zrobiłam swoje własne, bo wolę mieć pewność, co mam do niego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do rondla z grubym dnem wlewamy posolone mleko i zagotowujemy. Wsypujemy ryż i gotujemy około 30 minut na małym ogniu, często mieszając, aż stanie się bardzo miękki. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Dodajemy migdały, ekstrakt migdałoy i żółtka. Mieszamy.Ubijamy z białek i szczypty soli sztywną pianę, przekładamy do ryżu i mieszamy.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 25 cm ( no i moja mała uwaga : ja nie smarowałam blachy masłem, ponieważ margaryna znajdująca się w cieście kruchym odpowiednio natłuszcza nam formę i żeby oszczędzić sobie tłustego ciasta, ociekającego tłuszczem, nie smarujmy blachy dodatkowo masłem. Ciasto idealnie odeszło mi od blachy i nie miałam problemy z wyciągnieciem go ) .

  3. Na lekko posypanym blacie rozwałkowujemy kruche ciasto i wylepiamy nin dno oraz boki tortownicy. ( ja nie bawiłam się w rozwałkowywanie. ciasto miałam na tyle miękkie, że podzieliłam sobie ciasto na dwie części, z jednej wykleiłam dno a z drugiej boki i jeszcze ciasto zostało ! )
    Do środka wlewamy masę ryżową. Pieczemy około 40-50 minut, aż ciasto stanie się złotawe, a jego środek tardy. Podajemy ciepłe, w temperaturze pokojowej.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń