Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym

Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 725

Alternatywa dla lasagne i dobra opcja na piątkowy obiad :)

Składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 1 kg gruszek
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • masło
  • płatki migdałów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • naczynie żaroodporne
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszki ścieramy na tarce do miski, dodajemy, bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy ją musem brzoskwiniowym.

  2. Przygotowujemy mus brzoskwiniowy

    Składniki: 340 g brzoskwiń z puszki, 2 łyżki cukru trzcinowego, skórka z cytrycny, sok z limonki

    Sposób przygotowania / Preparation:
    Przygotowanie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 8

    Najpierw odcedzamy brzoskwinie. Później wkładamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy ze sobą. Mus gotowy :).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń