Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 1151

Dodano:

Odsłon: 1454

Taki ryż przyrządzała moja mama jak byłam dzieckiem i taki smak zapamiętałam. Polecam serdecznie ;)

Składniki

  • 200g ryżu
  • 600ml mleka
  • 2 szczypty soli
  • 500g jabłek po obraniu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70g cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko zagotowujemy,dodajemy sól i wsypujemy ryż.Gotujemy na wolnym ogniu ok.15-20 minut,od czasu do czasu mieszamy aby ryż nam się nie przypalił.Ryż powinien być miękki.Odstawiamy go na 30 minut przykrywając pokrywką
    Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła,dodajemy starte jabłka,2 łyżki cukru i sok z cytryny i przesmażamy.Do uprażonych jabłek dodajemy cynamon,mieszamy i odstawiamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy roztopionym masłem .Ryż dzielimy na połowę.jedną połowę ryżu wykładamy na spód naczynia,następnie układamy uprażone jabłka i przykrywamy je drugą połową ryżu.Odstawiamy na trochę.
    W tym czasie robimy sosik śmietankowy.W osobnej miseczce mieszamy śmietanę,cukier waniliowy i cukier puder aż powstanie sos.Na powierzchni ryżu rozkładamy sos.
    Gotowy ryż zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem około 30 minut.Jeśli bez termoobiegu to 190C i pieczemy ok.35-40 minut do zrumienienia się polewy śmietankowej :).
    Zapieczony ryż po wyjęciu z piekarnika można posypać cynamonem.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń