Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekany ryz z warzywami i piersia kurczaka

zapiekany ryz z warzywami i piersia kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4516

Dodano:

Odsłon: 12487

Dietetyczny misz- masz :)

Składniki

  • pojedyncza piers z kurczaka
  • 6 lyzek ryzu (suchego)
  • maly por
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pol selera
  • szklanka mrozonego groszku
  • 1/3 opakowania mrozonych warzyw (u mnie papryka, marchew, pomidor, fasolka)
  • lyzeczka oleju
  • przyprawy (sol, slodka papryka, ziola prowansalskie, pieprz)
  • lyzeczka sosu sojowego
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piers z kurczaka pokroic na kawalki, natrzec przyprawami, pokropic sosem sojowym i odstawic do lodowki na ok 1 h.
    Po tym czasie naczynie zaroodporne posmarowac cienko olejem, wylozyc kawalki miesa i wstawic do piekarnika na ok 10- 15 minut (temperatura 160 stopni).
    Na tarce o grubych oczkach zetrzec marchew, selera i pietruszke. Dodac do tego posiekana cebule, pokrojonego w polplasterki pora, 6 lyzek suchego ryzu i mrozone warzywa. Wszystko dokladnie wymieszac.
    Wyjac mieso z piekarnika, rownomiernie rozlozyc wokol kawalkow miesa mieszanke ryzowo- warzywna, wymieszac. Zalac woda w takiej ilosci, by delikatnie przykryla calosc.

  2. Calosc wstawic do piekarnika, podwyzszyc temperature do 180 stopni i piec, mieszajac co 10-15 minut (delikatnie, by woda rownomiernie parowala). Kiedy potrawa zgestnieje, a ryz i warzywa zmiekna, wyjac danie z piekarnika.
    Podawac z dowolna surowka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń