Do góry

Dodatki Przepis na:

Zasmażana kapusta kiszona

Zasmażana kapusta kiszona

Autor: minnie

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 534

Dodano: 25.11.2014

Odsłon: 12987

Pyszny dodatek do drugiego dania, nie tylko do ryby...

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • cebula
  • margaryna/masło/smalec
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka mąki
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną poszatkuj i wrzuć do garnka. Nalej wody tak, żeby przykryć kapustę i gotuj do miękkości z odrobiną soli. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w pół plasterki. W osobnym garnku rozgrzej łyżkę tłuszczu i wrzuć cebulę żeby ją lekko zrumienić (można lekko cebulę posolić). Gdy cebulka będzie już lekko brązowa wkładaj porcjami na cebulę kiszoną kapustę i poczekaj chwilę aż kapusta nabierze koloru (zacznie się rumienić). Gdy mało jest tłuszczu dodaj kolejną łyżkę i znowu porcja kapusty do momentu wrzucenia całej kapusty (rumienię porcjami bo wtedy kapusta jest cała zrumieniona). Chwilę smaż kapustę. Teraz dolej odrobinę (ok. 1/2 szklanki) wody w której gotowała się kapusta, dopraw do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym i duś kapustę ok. 10 min. Zrób zasmażkę i dodaj do kapusty, duś jeszcze chwilę mieszając. Smacznego.




    U mnie dziś w towarzystwie ziemniaczków i gulaszu drobiowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 26 listopada 2014 Smaczna propozycja :-) zrobię taką zasmażaną kapustkę jako dodatek do golonki duszonej w piwie :-), będzie pyszne jedzonko :-).

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń