Do góry

Przekąski Przepis na:

Zawijane pizze

Zawijane pizze

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 456

Dodano:

Odsłon: 4283

A gdyby tak na imprezę przygotować pizzę, lecz zawijaną? Na ciepło smakują wybornie, i do tego możecie użyć własnej ulubionej mieszanki przypraw.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • Farsz:
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • szcyzpta chili
  • szczypta ostrej papryki
  • 5 gałązek bazylii
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli. Wlej zaczyn do mąki i wyrób ciasto, tylko by składniki się lekko połączyły, dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut aż będzie swobodnie odchodzić od ręki i po podniesieniu do góry będzie powoli się rozciągać, ale nie rozrywać. Włóż do miski,przykryj ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Farsz:
    Czas na przygotowanie farszu. Uwaga to będzie bardzo skomplikowane!
    Wszystkie składniki włóż do wysokiego naczynia i zblenduj :) dopraw do smaku w zależności od preferencji, ja lubię ostre.

  3. Ciasto rozwałkuj na blacie by miało wymiary 30x30. Wytnij z niego 8 pasków i ponownie je rozwałkuj by były w miarę cienkie. i szerokie na około 8 cm. Nalóż odrobinę farszu wzdłuż ciasta zachowując drobne odstępy z lewej i prawej strony. Złóż ciasto na pół by było szerokie na 4 cm. Złącz brzegi razem i zwiń całość w rulon. Połóż ciasto na papierze do pieczenia, obsyp słodką papryką i ziołami prowansalskimi i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na termoobiegu przez 15-20 min.

  4. Wyciągnij ślimaki z foremki i podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń