Do góry

Desery Przepis na:

Zawijane ziemniaki z boczkiem

Zawijane ziemniaki z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Zawijane ziemniaki z boczkiem"

Składniki

  • 16 równych młodych ziemniaków
  • 8 dużych plastrów wędzonego boczku
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • kilka gałązek tymianku
  • koperku
  • oregano
  • 1 listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–6 łyżek oliwy
  • sól
  • mielony czarny pierz
  • natka do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj, zeskrob skórkę, dobrze opłucz. W garnku zagotuj wodę. Wkrusz kostkę bulionową, dodaj gałązki ziół, listek laurowy i szczyptę soli. Włóż przygotowane ziemniaki i gotuj, aż będą prawie miękkie (ok. 15 minut).

  2. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do oliwy. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Ziemniaki odcedź, chwilę przestudź. Posmaruj czosnkową oliwą. Posyp mielonym pieprzem i owiń boczkiem.

  3. Zawijaski ułóż w żaroodpornym naczyniu Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC. Piecz przez 15 minut. Gotowe danie posyp natką. Serwuj na gorąco.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń