Do góry

Śniadania Przepis na:

Zawijany indyk z majerankiem

Zawijany indyk z majerankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 129

Dodano:

Odsłon: 10268

Domowa wędlina drobiowa bez konserwantów, barwników i polepszaczy smaku.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z indyka wymyć pod zimną bieżącą wodą, wykroić tłuste i krwiste fragmenty. Pokroić na dwie 15 cm porcje.

  2. Przygotować dwa identyczne kawałki folii spożywczej. Ułożyć filety na pierwszej folii i przyprawić solą morską, pieprzem, majerankiem oraz startą gałką muszkatołową. Zawinąć, dokładnie usuwając powietrze spod folii. Obrócić całość o 90 stopni i zawinąć w drugi kawałek folii, zwracając uwagę na powietrze pod folią. Założyć na każdą porcję indyka 3 gumki recepturki.

  3. Zawinięte filety gotować 40 minut w wodzie po przykryciem. Po tym czasie wyjąć z wody i pozostawić w folii do schłodzenia przez ok. 2 godziny.

    Sos własny, który znajduje się wraz z indykiem w folii, można wykorzystać jako zaczyn do kolejnego sosu. Jeżeli zmieszamy ze sobą kilka sosów, możemy odkryć dość osobliwe smaki.


    Przygotowany domowym sposobem zawijany indyk, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Możemy go skomponować z ulubionym zestawem ziół, przypraw, suszonych owoców lub warzyw. Ilość kombinacji jest naprawdę ogromna. Indyka spożywamy głównie na zimno jako wędlinę do kanapek lub serwujemy jako mięsny dodatek do sałatek.


    Przechowujemy w lodówce do max. tygodnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 23 stycznia 2017 Dokładnie. Robię również własny chleb, masło i wędliny. Odzwyczaiłem się już (moja rodzina również)od chemii w jedzeniu :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń